Megérint a zene • RRF 2.1.2.-21

 

 

 

 

 

 

A Megérint a zene zenetanári applikáció jelentős funkciókkal bővült Egyetemünk RRF támogatásának köszönhetően

A XXI. század gyermeke számára a mobil felületeken való tanulás-gyakorlás már a mindennapok része. A „Megérint a zene” zenetanári applikáció hatékonyan segíti az iskoláskorú gyerekek zenei hallásának fejlesztését a zenei írás, olvasás és többszólamú készségek terén. A program a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének oktatómunkájában résztvevő munkatársak és az AutSoft Zrt. fejlesztő mérnökei odaadó fejlesztő munkájának eredménye.

Az applikáció feladatsorainak hatékonyságát a zenei írás-olvasás tanításának folyamatában biztosítja az a jelentős zenepedagógiai és módszertani tapasztalat, amely az elmúlt évtizedekben a Kodály Zoltán nevével fémjelzett magyar iskolai zeneoktatási gyakorlat során halmozódott fel.

A program gyermekközpontú, használata változatossá és élményszerűvé teszi az órákat. Az alfa generációnak otthonos eszközhasználatot biztosít, szín- és formavilága, kabalafigurái a legmagasabb művészi igénnyel készültek. Kabalafigurája Theodor, a sörényes hangyász, aki ormányával ügyesen szippantja föl a képernyőről a hangokat és dörmögő-szuszorászó állatkából tisztán éneklő lénnyé válik. A dörmögő gyerekek könnyen azonosulhatnak vele, jelenlétével segíti őket abban, hogy az osztállyal történő éneklés valódi és jó élmény legyen, amely a kodályi filozófia egyik alappillére.

A programcsomag egy keretrendszer, amelyet a tanár részben a tanítási órákon, részben pedig otthon elvégezhető feladatok elkészítésére használhat. Az elragadó képi világ, a könnyű kezelhetőség, és a jutalmazásra építő játékosság teszi vonzóvá a gyerekek számára a feladatok elvégzését és az otthoni gyakorlást. Fontos hangsúlyoznunk, hogy ez a digitális technológia segíti a tanár munkáját, de nem helyettesítheti azt. Az órák megtervezésekor érdemes a hagyományos módszertani munkafolyamatok (éneklés, játék, körjátékok, ritmikai eszközök, stb.) közé beékelve, a helyes óratervezési arányokat mindenféleképpen szem előtt tartva használni ezt a digitális segédeszközt. Szerepet kaphat a zenei írás-olvasás előkészítési szakaszában, illetve annak gyakorlásának folyamatában, de nem helyettesíti azt. Segíti a helyes tempótartás érzetének kialakítását, de nem váltja ki a tanári bemutatást és irányítást.

Az applikáció a 2.1.2-21 00040 számú RRF támogatási szerződés keretében megvalósított továbbfejlesztése révén immáron 7 nyelven érhető el: az induláskor meglévő magyar és angol nyelv mellett mostantól francia, kínai, olasz, portugál és spanyol nyelveken is választható, Move mi Music néven. Ezáltal lényegesen bővül az applikáció által elérhető zenepedagógiai tanárok, tanári közösségek száma a nemzetközi térben.

Emellett mintafeladatok is feltöltésre kerültek három nehézségi szinten, minden egyes feladattípushoz és mostantól a tanár előre felvett dallamokat csatolhat bizonyos feladatokhoz a diákoknak gyakorlásra, vagy a házi feladathoz segítségképpen. Bővült a nemzetközi online piacterek száma is ahonnan az applikáció elérhető: az eddigi Apple Store, Google Play Store and Microsoft Windows Store mellett a Huawei AppGallery-ben is megtalálható.

A magyarországi köznevelési intézmények továbbra is ingyenesen férnek hozzá az applikáció webes változatához.

További információk és részletek magyar nyelven Egyetemünk Kodály Intézetének saját honlapján találhatóak.